Katı Atık Bertarafı

Artan nüfus, yaşam standartlarının yükselmesi, sanayileşme, kentleşme gibi olguların sonucunda ambalajlanmış gıda maddelerine duyulan ihtiyaç artmaktadır. Ne var ki bu büyüme beraberinde çevresel sorunları da getirmiştir.

Çevresel bilinci gelişmiş ülkelerde atıklar konusunda hazırlanmış olan yasal düzenlemeler ve yürütülen uygulamaların özünde, olabildiğince az atıklı üretimin desteklenmesi ve bunun üretiminden başlayarak tüketimin son halkasına kadar tasarlanması, atıkların hammadde veya başka amaca yönelik olarak yeniden kullanılması toprak, hava, su ortamına ve canlılara zara vermeyecek şekilde nihai bertarafın gerçekleştirilmesi esasları vardır.Bu esasların uygulanması amacıyla geliştirilen sisteme de“ATIKYÖNETİMİ”denir.

Atık yönetimi; toplama, tasıma, transfer istasyonları ve katı atık uzaklaştırma sistemlerinin bir bütünüdür.

Sağlıklı bir katı atık yönetimi, evsel, endüstriyel ve tıbbi atıkların ayrı ayrı toplanmasını ve uzaklaştırılmasını, ayrıca ekonomik değeri olan atıkların geri kazanılmasını esas almalıdır. Unutulmamalıdır ki, en sağlıklı atık yönetim modelleri dahi halk tarafından benimsenmediği sürece başarılı olma şansına sahip değildir. Bu nedenle, halkın katı atık konusunda eğitilmesi, bilinçlendirilmesi büyük önem taşımaktadır